Strobbe Icon

Blog

Strobbe Mobility Solutions

Voorkom de val

Een val. Een klein moment van onoplettendheid, even heel kort verstrooid, ineens struikelen of plots je evenwicht verliezen. Het is snel gebeurd, het kan nare gevolgen hebben en het kan iedereen overkomen. De cijfers liegen er niet om: één op de drie 65-plussers komt minimum één keer per jaar ten val. Het risico op vallen wordt bovendien groter met de leeftijd en ouderen met dementie lopen nóg meer gevaar. 
Het is een realiteit waar we rekening mee moeten houden. Er zijn gelukkig voldoende manieren waarmee je het risico op vallen kan beperken. 
In deze blog overlopen we welke factoren aan de basis van een val kunnen liggen en geven we enkele nuttige valpreventietips mee waarmee je meteen aan de slag kan.
 

Valrisicofactoren 


Er zijn een aantal biologische factoren die aan de oorzaak van een val kunnen liggen. Zo heeft niet alleen je geslacht en je leeftijd een invloed, er zijn nog andere zaken die tot een val kunnen leiden:  

- afgenomen spierkracht of verzwakking van het lichaam door ouderdom of ziekte 
- problemen met evenwicht of mobiliteit 
- verminderd gezichtsvermogen
- duizeligheid of een plotse daling van de bloeddruk bij het rechtstaan
- problemen met de voeten of de benen  

Ook gedragsfactoren kunnen aan de oorzaak van een val liggen: 

- verminderde lichaamsbeweging
- overmatig gebruik van medicatie of alcohol
- foutief gebruik van loophulpmiddelen
- angst om te vallen
- onveilig gedrag  

Tenslotte zijn er ook nog omgevingsgebonden factoren waardoor je ten val kan komen: 
 
- losliggende snoeren of kabels
- onvoldoende verlichting
- tapijten, matten op andere voorwerpen waarover je kan struikelen
- drempels in of rond het huis 
 

Valpreventie

 
Het risico op vallen kan je eenvoudig verkleinen door te letten op een aantal gewoontes, aandacht te hebben voor je conditie of enkele kleine aanpassingen in je woning uit te voeren. 
 
Fit en actief blijven
Lichaamsbeweging blijft de beste remedie om valincidenten te voorkomen. Probeer elke dag 30 minuten licht tot matig te bewegen. Hierdoor neemt je uithoudingsvermogen toe en daalt het risico op vallen. 
 
Veiligheid in huis
Zorg ervoor dat er geen losliggende voorwerpen op de grond liggen. Bevestig matten en tapijten met strips of een antisliplaag. Zorg voor voldoende verlichting en probeer snoeren en kabels weg te werken.
 
Schoenen
Op blote voeten of op kousen lopen verhoogt de kans op vallen, zorg dus steeds voor aangepaste schoenen. Vermijd slippers of sandalen, zorg ervoor dat de schoen de hele voet omsluit. Ga voor een platte zool en een stevige sluiting. 
 
Kijk uit! 
Zorg ervoor dat je alles goed ziet. Als je dieptes niet goed kan inschatten of een verminderd zicht hebt, verhoog je de kans op vallen, bespreek eventuele problemen dus tijdig met de oogarts. 
 
Voeding en medicatie 
Om het lichaam sterk te houden is gezonde voeding van kapitaal belang. Voeding die rijk is aan calcium en vitamine D houden je spieren en beenderen taai. 
 
Genieten van een glaasje mag, maar drink verstandig en steeds met mate. Alchohol heeft een negatieve invloed op de gezondheid en kan tot evenwichtsstoornissen en duizeligheid leiden. Roken raden we uiteraard af.
 
Bepaalde geneesmiddelen zoals slaapmiddelen kunnen ook een grote impact hebben op je alertheid en je evenwichtsgevoel, neem dus zeker nooit meer dan de voorgeschreven hoeveelheid en bespreek de eventuele neveneffecten met je dokter.